Fuliranje kod Uspinjače ili kako je gospon Fulir oduševio Zagreb?

O Fuliranju kod Uspinjače vjerojatno ste već jako puno čuli i sama pomisao na to da ću Vam ovdje opisivati koji se svi štandovi nalaze na Fuliranju užasava Vas? E pa ne brinite, nećete dobiti još jedan izvještaj iz Tomićeve. Odlučio sam, za one koji ne znaju tko je gospon Fulir, istražiti tko je to bio i pokušati objasniti zašto je ovaj projekt postigao tako velik uspjeh. Sjednite, privežite se i polijećemo!

Gospon Fulir lik je iz jednog od najpoznatijih hrvatskih filmova – “Tko pjeva zlo ne misli”. Taj film jedan je od nagledanijih u hrvatskoj povijesti, a strukturiran je u obliku dnevnika. Snimljen je prema antologijskoj prozi Iz dnevnika malog Perice, zagrebačkog pjesnika i pripovjedača Vjekoslava Majera, a film je 1970. godine režirao Krešo Golik.

Glavnina zbivanja odvija se u gornjogradskom stanu obitelji Šafranek, u njihovu dvorištu. Početkom druge polovice tridesetih godina dvadesetog stoljeća u Zagrebu, mlada i privlačna gospođa Ana Šafranek (Mirjana Bohanec) osjeća da vene u braku sa svojim mnogo starijim mužem Franjom (Franjo Majetić). Radnja se jednim dijelom odvija i u gostionici “Kod Žnidaršića”, u kojoj je Franjo ispijao svoje gemište. Prilikom izleta u Samobor srce joj svojim kavalirskim gestama i očitom naklonošću razgali elegantni gospodin Fulir (Relja Bašić), koji je uskoro posjeti u njezinu zagrebačkom stanu i izjavi joj ljubav. Istovremeno, u Fulira se zagleda Anina starija sestra Mina (Mia Oremović), neugledna usidjelica. Franjo se dosjeti da bi bilo zgodno Fulira oženiti s Minom, što se nimalo ne svidi Ani. Svjedok tih ljubavno-obiteljskih peripetija je mali Perica, sin Šafranekovih. FIlm je sniman u dvorištu, u Basaričekovoj 11, a legendarna gostionica kod “Žnidaršića” nalazila se preko puta u Basaričekovoj 9.

S lijeva na desno: Mina (Mia Oremović), Ana Šafranek (Mirjana Bohanec) i gospon Fulir (Relja Bašić)

S lijeva na desno: Mina (Mia Oremović), Ana Šafranek (Mirjana Bohanec) i gospon Fulir (Relja Bašić)

Sad kad znate nešto više o gosponu Fuliru, bilo bi dobro spomenuti da se navodno gospon Fulir šetao i po Fuliranju kod Uspinjače, no ja i kolegica koja je posjećivala ovaj događaj, nismo ga uspjeli pronaći.

Sada bih se posvetio jednoj drugoj, no ne manje bitnoj stvari, a to je ogroman uspjeh ovog projekta. Moje skromno mišljenje jest da je ovom projektu najviše pridonio upravo dobar Community management. Facebook stranicu “Fuliranja kod Uspinjače” trenutno prati 10.834 ljudi. Svakodnevno se ovdje objavljuju razne slike iz Tomićeve, slike starog Zagreba i ono što je stare Zagrepčane, a i ostale razveselilo – stari agramerski bonton. Korištenje starog zagrebačkog dijalekta i kombinacija dobrog CM-a polučili su više nego odlične rezultate.

Screenshot s Facebook stranice "Fuliranje kod Uspinjače"

Screenshot s Facebook stranice “Fuliranje kod Uspinjače”

Novu 2013. godinu posjetitelji “Fuliranja” mogu provesti u ugodnom društvu Nine Badrić, a pritom ćete se moći okrijepiti rakijama, kuhanim vinom i ostalim slasticama koje nude štandovi u Tomićevoj.

Tomićeva

I za kraj, kao što bi Vam rekli i na Fuliranju, kisdihand i kušlec do nekog drugog Fuliranja v Tomićevoj! 🙂

Rakijarnica "K Žnidaršiću"

Rakijarnica “K Žnidaršiću”

3 comments on “Fuliranje kod Uspinjače ili kako je gospon Fulir oduševio Zagreb?

  1. Traje li to još uvijek? Ja još nisam bila, mada sam od puno ljudi čula da ni nije toliko spektakularno kako je PR tj. CM to odlično napravio. Što se Fulira tiče, o njemu se uvijek da razgovarati! 😀

  2. Jučer je bio zadnji dan. Mene su stvarno oduševili CM-ovi na toj stranici i mislim da su oni zaslužni za tako veliku posjećenost. Ideja je odlična, ali realizacija im je malkice zaštekala. A film “Tko pjeva, zlo ne misli” i gospon Fulir su meni posebno dragi, pa sam zato i htio nešto napisati o tome. 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s