Lift & pump – treninzi i mršavljenje na “američki” način

Novogodišnji blagdani napokon su završili i sam pogled na vagu dovodi vas do očaja? Uobičajena je to slika koju svake godine proživljavaju ljudi kako u Hrvatskoj tako i u ostatku svijeta. Moja spoznaja da imam višak kilograma i da trebam nešto poduzeti započela je doduše još prošlog Uskrsa. Nakon uskršnjih blagdana odlučio sam se zaputiti do najbližeg fitness centra i upisati se na grupne programe. Sugerirali su mi da započnem programom pod nazivom Lift&pump kod trenerice Vanje. Nakon što sam se presvukao zaputio sam se u dvoranu, pripremio rekvizite (strunjača, steper, šipka, utezi i bućice) i krenuo s treningom. Mislio sam da je to još jedan od aerobic programa u nizu, no sama koncepcija treninga me iznenadila.

Lift & Pump

Lift&pump jest program namijenjen osobama koje redukcijom potkožnog masnog tkiva žele smanjiti težinu te učvrstiti i definirati svoje tijelo. On se izvodi uz korištenje šipki i utega, te ostalih rekvizita. Vježbe za svaku mišićnu skupinu izvode se uz drugu pjesmu. Trajanje pjesama jest 3 – 6 minuta, no broj ponavljanja i opterećenje na šipkama su veliki. U Sjedinjenim Američkim Državama velik je trend ovakvih programa upravo zbog njegove djelotvornosti.

“Prednost ovog programa jest što u kraće vrijeme daje bolje rezultate. Brze promjene vidjela sam na sebi.”, rekla nam je Vanja Gojković, instruktorica fitnessa i voditeljica programa Lift&pump. Kaže kako se za uvođenje ovakvog programa u svoje treninge odlučila jer je i sama isprobala tu vrstu treninga. “Jedno ljeto kad sam bila u Kanadi, saznala sam da se u jednom fitness centru izvodi taj program, otišla na trening i jako mi se svidjelo. To je razlog zašto sam uvela tu vrstu programa i na svojim treninzima.”, kaže Vanja.

Instruktorica fitnessa Vanja Gojković izvodi jednu od vježbi

Instruktorica fitnessa Vanja Gojković izvodi jednu od vježbi

Kako je mene kao vježbača, zanimala borba protiv viška kilograma, upitao sam ju i može li se pohađanjem samo te vrste treninga izgubiti kilograme? Kaže kako je vrlo teško skinuti kilograme bilo kojom vrstom treninga ako ne napravimo određene korekcije u prehrani i pripazimo na unos kalorija. “Zabluda je da se samo odlaskom na trenige mogu izgubiti suvišni kilogrami, jer se na ovakvoj vrsti treninga izgubi u prosjeku 500-600 kalorija. Ako razmotrite da je preporučen dnevni unos kalorija za žena 1500 kalorija, a za muškarce 2200 kalorija, onda to nije niti pola dnevnog unosa kalorija. Dakle bez određenih promjena u prehrani teško je postići rezultate u borbi s viškom kilograma.”, dodaje.

Iako je ovaj program namijenjen oba spola, većina polaznica programa su još uvijek žene. Zašto je tome tako teško je reći, no Vanja smatra da se tu radi o stereotipima i predrasudama. “Naše društvo još uvijek dosta zaostaje za drugim europskim zemljama. U drugim zemljama je, na primjer, sasvim normalno da muškarci posjećuju plesne satove Zumbe dok je u Hrvatskoj prava rijetkost vidjeti mušku osobu koja dolazi na takav tip treninga.” Kaže kako je moguć razlog i spol. Muškarci se većinom poistovjećuju s muškarcima, pa im je neugodno  dolaziti na treninge takvog tipa koje vodi ženska osoba. Kad sam prvi put kročio u dvoranu i počeo trenirati, svi stereotipi koje sam imao su pali u vodu. Fascinantno je koliko žene kilograma mogu podići, a i trening među mnogo djevojaka svakako vas motivira da budete što bolji.

Pump

Bilo kako bilo, najbitniji od svega su upravo rezultati koje na tijelu daje ovakva vrsta treninga. Budući da se na treninzima podižu vrlo velike težine na šipkama i radi se vrlo velik broj ponavljanja, trening je izuzetno učinkovit za povećanje mišićne mase i vrlo brzo se vide rezultati. Takvo što govorim iz iskustva. Kad sam tek počinjao s ovom vrstom treninga mogao sam podići vrlo male težine, a već nekoliko mjeseci nakon moje je tijelo ojačalo, zategnulo se i mogu podići prilično velike težine.

Kad se idući put nađete u situaciji da imate višak kilograma – ne očajavajte i ne pribjegavajte razno-raznim “čarobnim napitcima”, već pravac u teretanu i na Lift&pump kod trenerice Vanje! 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s