Dramski odgoj – gluma ili nešto drugo?

U zadnje vrijeme puno slušam o dramskom odgoju kao odgojno – obrazovnoj metodi. Pitam se nije li to gluma? Pa predstave se rade svako malo i to po osnovnim i srednjim školama. Postoji li razlika između glume i dramskog odgoja? Postoji!

Dramski odgoj u Teatru Tirena

Dramski odgoj u Teatru Tirena

Dramski odgoj skup je metoda poučavanja i učenja koje se koriste dramskim izrazom kao čovjekovom sposobnošću kojom se on služi tijekom sazrijevanja i odrastanja. Ono u čemu se dramski odgoj razlikuje od glume kao takve jest što dramski odgoj nema za svoj isključivi cilj profesionalno bavljenje dramskom umjetnošću. Dramski odgoj prije svega odgaja za život i namijenjen je djeci bez obzira na dob. U svijetu se razvio posebno u posljednjih tridesetak godina. U mnogim zemljama on je uključen u i priznat kao važan dio sustava općeg obrazovanja. U mnogim zemljama dramski se odgoj poučava kao poseban predmet u školama, dok se istovremeno, kao odgojno-obrazovna metoda, uvodi u mnoga obrazovna područja. U mnogim zemljama postoje nacionalne udruge koje promiču i skrbe se o dramskom odgoju. U Hrvatskoj postoji Centar za dramski odgoj.

2013-01-09 18.30.43

Dramski se odgoj u svijetu razvio naročito tijekom posljednjih tridesetak godina. Osnovni poticaj dolaziio je poglavito iz anglosaksonskih zemalja šireći se najprije na zemlje svog kulturnog utjecaja (primjerice, bivše kolonije), zatim na Skandinaviju. Danas je utjecaj očit i snažan kako u razvijenim tako i u nerazvijenim te u tranzicijskim zemljama. U nizu zemalja izgrađeni su nacionalni sustavi dramskog odgoja i pedagogije u kojima ključno mjesto zauzimaju vrhunske obrazovno-znanstvene ustanove, u pravilu na pedagoškim i umjetničkim fakultetima značajnih sveučilišta. To su središta koja osmišljavaju, razvijaju, istražuju i usmjeravaju dramsku pedagogiju te obrazuju dramske pedagoge koji su priznata i cijenjena profesija. U velikom broju zemalja dramski je odgoj zaseban nastavni predmet, ali se istovremeno kao metoda uvodi i koristi u nizu drugih nastavnih područja.

U Hrvatskoj postoje brojni teatri koji provode porgram dramskog odgoja, a jedan od njih je i Teatar Tirena. Programe dramskog odoja u Teatru Tirena vodi mlada studentica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti Ana Kolak. Ona već četiri godine vodi dramske grupe za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Vodi tri grupe tjedno po sat i pol, a kaže kako jednostavno obožava raditi s djecom. Kaže kako nije uvijel kao raditi taj posao budući da se djeca ponekad porječkaju, no oni vole svoju “učiteljicu” te se na kraju sve dobro završi. Oduvijek je htjela upisati Akademiju dramskih umjetnosti, no sasvim slučajno je završila na novinarstvu i sada želi raditi i kao novinarka.

Voditeljica dramske grupe Ana Kolak s jednom od polaznica

Voditeljica dramske grupe Ana Kolak s jednom od polaznica

U svojim grupama ima polaznike od šest i sedam godina, a najstariji polaznici imaju 14 godina. Odlučio sam se na posjet grupi najmlađih polaznika. Uistinu je fascinantno što sve ta mala djeca mogu izmisliti i napraviti. Kroz dramski odgoj djeca razvijaju svoje motoričke sposobnosti te svoj vokabular. Kao složen i integrirajući oblik učenja dramski odgoj pomaže djetetu u sljedećem:

  • da izrazi i razvije svoje osjećaje, sklonosti, sposobnosti i stavove,
  • da razvija govorne i izražajne sposobnosti i vještine,
  • da razvije maštu i stvaralačkost,
  • da stekne i razvija društvenu svijest i njezine sastavnice: (samo)kritičnost, odgovornost i snošljivost,
  • da razvija humana moralna uvjerenja,
  • da stekne sigurnost i samopouzdanje,
  • da razumije međuljudske odnose i ponašanje,
  • da se nauči surađivati, cijeniti sebe i druge te kako steći priznanje drugih

Ako još uvijek dvojite oko toga biste li upisali svoje dijete/rođaka/brata/sestru ili nekog od vaših najmilijih poslušajte što o tome svemu kaže voditeljica dramskih grupa u Teatru Tirena Ana Kolak.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s